ΠΑνοσ δημασ ψυχολογοσ ψυχοθεραπευτησ

Ψυχοθεραπεία Φοβιών

Οι φοβίες αποτελούν έντονους και υπερβολικούς φόβους για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή κατάσταση. Το αίσθημα του φόβου υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους ακριβώς για να μας σώζει από επικίνδυνες καταστάσεις. Συγκαταλέγεται δηλαδή στα φυσιολογικά και επιθυμητά συναισθήματα, όταν αφορά στην αντιμετώπιση κινδύνων. Για παράδειγμα, θα κόψουμε άμεσα ταχύτητα στο αυτοκίνητο μας όταν εμφανίζεται ξαφνικά ένα εμπόδιο μπροστά μας. Το συναίσθημα που μένει αφού ξεπεράσουμε το εμπόδιο είναι φόβος, που διατηρείται για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να αποσβέσει.

Τι είναι οι φοβίες;

Οι φοβίες με την έννοια της παθολογίας αφορά σε ένα υπερβολικό συναίσθημα φόβου για κάποιο αντικείμενο ή κατάσταση. Βιώνουμε πολύ έντονο και σταθερό άγχος είτε κατά την εκθεσή μας στο φοβογόνο αυτό αντικείμενο ή κατάσταση, ή ακόμη και στη σκέψη του. Για παράδειγμα, ενώ είναι φυσιολογικό να νιώσουμε φόβο όταν μόλις έχουμε αποφύγει ένα πιθανό τροχαίο με το αυτοκίνητο μας, φοβία είναι να μην θέλουμε ποτέ να μπούμε σε αυτοκίνητο, στην ιδέα, ότι είναι πολύ πιθανό πως θα πάθουμε κάτι κακό κατά την οδήγηση. Έτσι προτιμάμε σταθερά να αποφεύγουμε να πάμε κάπου με αυτοκίνητο (τάση αποφυγής).

 

Ποια είναι τα συμπτώματα των φοβιών;

Τα συμπτώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με το ιστορικό του, αλλά και πιθανή συννοσηρότητα με άλλες ψυχικές νόσους. Π.χ αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη. Στα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνονται τα εξής:

  • αίσθημα πανικού και ταχυκαρδίες
  • εμμένων και έντονος φόβος
  • δυσχεραίνεται η λειτουργικότητα και η καθημερινότητα του ατόμου
  • επιθυμία να εξαφανιστεί άμεσα το φοβογόνο αντικείμενο
  • το άτομο γνωρίζει πως οι αντιδράσεις του είναι υπερβολικές και ίσως παράλογες.

 

Ψυχοθεραπεια & Φοβιες

Κατηγορίες Φοβιών

1

Αγοραφοβία

Η αγοραφοβία, βασίζεται στην κυριολεξία της φοβίας της αγοράς, δηλαδή φόβος να εκτεθώ ανάμεσα σε πολύ κόσμο. Τα άτομα που βιώνουν αγοραφοβία, δυσκολεύονται να υπάρξουν σε χώρους ανοιχτούς ή κλειστούς με πολύ κόσμο και φοβούνται πως δεν θα μπορέσουν να διαφύγουν ή ακόμη, θα πάθουν κάτι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους που θα τους εκθεσει. Η αγοραφοβία συχνά έχει συννοσηρότητα με τη διαταραχή πανικού.

2

Κοινωνική φοβία

Το άτομο έχει το φόβο της έκθεσης. Φοβάται να παρουσιάσει τον εαυτό του για παράδειγμα να κάνει μια διάλεξη, να μιλήσει σε μια παρέα, ή ακόμη και να κάθεται σε ένα τραπέζι με γνωστούς, φοβούμενος πως θα γίνει το επίκεντρο της προσοχής και όλοι θα ασχολούνται μαζί του, ενώ μπορεί να τον σχολιάζουν αρνητικά. Το άτομο με κοινωνική φοβία, στερείται την απόλαυση της κοινωνικής ζωής και της παρέας.

3

Ειδικές φοβίες

Η ειδική φοβία αφορά, υπερβολικό ή παράλογο φόβο για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο π.χ ζώα (σκύλους, φίδια, πουλιά, αράχνες, κλπ). Επίσης μπορεί να αφορά σε φοβία σχετιζόμενα με στοιχεία της φύσης πχ. (νερό, ύψος, σκοτάδι καταιγίδες κλπ). Άλλοι άνθρωποι φοβούνται τις ενέσεις ή το αίμα

4

Φοβία για την υγεία

Πιο συχνά στη φοβία αυτή, συναντάται ο παράλογος φόβος της παρερμηνείας μικρών ενοχλήσεων σε βαριές νόσους. Πχ ένας απλός βήχας μπορεί να ερμηνευθεί σαν καρκίνος του πνεύμονα. Σε πιο σοβαρή μορφή αυτής της φοβίας, ενώ οι περισσότεροι ησυχάζουν όταν οι ιατρικές εξετάσεις δείξουν πως όλα είναι καλά για την υγεία του ατόμου, μπορεί να παρερμηνευθεί το θετικό ιατρικό αποτέλεσμα ως μη έγκυρο

Πως θεραπεύονται οι φοβίες;

Οι περισσότερες φοβίες θεραπεύονται μέσω της ψυχοθεραπείας σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και οριστικά. Είναι σημαντικό για κάποιον που αισθάνεται πως αρχίζουν να εμμένουν τα συμπτώματα του, να απευθυνθεί σε ψυχολόγο όσο συντομότερα γίνεται , ώστε η φοβία να μην εγκατασταθεί και αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά . Μέσω της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευόμενος αποκτά τα εργαλεία αντιμετώπισης για τις φοβίες του και μπορεί να τις αντιμετωπίσει πριν εκδηλωθούν.

 

Πάνος Δήμας
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής

Διεύθυνση Γραφείου
Θεμιστοκλή Σοφούλη 52 • Νέα Σμύρνη • Αθήνα.

Πληροφορίες & Ραντεβού
697 588 53 47