ΠΑνοσ δημασ ψυχολογοσ ψυχοθεραπευτησ

Ψυχοθεραπεία Σεξουαλικών διαταραχών

Οι σεξουαλικές διαταραχές αποτελούν τις πιο συχνές ψυχολογικές διαταραχές στο γενικό πληθυσμό. Οι άνθρωποι που βιώνουν κάποια σεξουαλική διαταραχή, συχνά εμφανίζουν άγχος, ενώ μια σεξουαλική διαταραχή με χρονιότητα μπορεί να προκαλέσει αγχώδη διαταραχή ή ακόμη και κατάθλιψη.

Τι είναι οι σεξουαλικές διαταραχές;

Ως σεξουαλική διαταραχή, ονομάζουμε τη δυσλειτουργία που εμφανίζεται σε θέματα που αφορούν στο σεξ καθώς και τη δυσφορία που αισθάνεται το άτομο αλλά και ο-η σύντροφος του. Συνεπώς δυσχαιρένει η ίδια σχέση και πολλές φορές η σεξουαλική δυσλειτουργία κλονίζει σοβαρά εκτός από το ίδιο το άτομο και τη βιωσιμότητα της σχέσης τους.
Στη θεραπεία των σεξουαλικών διαταραχών εκτός από το ίδιο το άτομο συχνά έρχεται με τον-τη σύντροφο αν υπάρχει, προκειμένου για το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

 

Ποιές είναι οι σεξουαλικές διαταραχές;

  • Διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας
  • Διαταραχή σεξουαλικής διέγερσης 
  • Διαταραχές οργασμού
  • Πρόωρη εκσπερμάτιση
  • Δυσπαρεύνια
  • Κολπικός σπασμός 

Ποιά είναι τα γενικά αίτια των σεξουαλικων διαταραχών;

Τα αίτια των σεξουαλικών διαταραχών μπορεί να είναι οργανικά, ψυχογενή αλλά μπορεί να αφορά και σε: προδιαθεσικούς παράγοντες, οπως αυστηρή ανατροφή, διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις , ανεπαρκής και εσφαλμένη σεξουαλική πληροφόρηση ή και πρώιμη τραυματική εμπειρία αλλά και από ανασφάλεια σεξουαλικού ρόλου.

Εκλυτικούς παράγοντες, όπως: διαταραγμένες γενικές σχέσεις στο ζευγάρι, απιστία, υπερβολικές προσδοκίες από τη σεξουαλική σχέση, γέννηση παιδιού, περιστασιακή αποτυχία, ηλικία, κατάθλιψη και άγχος, τραυματική σεξουαλική εμπειρία.

Η σεξουαλικότητα είναι το καλάθι της ύπαρξης” υποστήριζε ο Max Clayton Αυστραλός ψυχοδραματιστής. Είναι αλήθεια πως πολλά από τα υπαρξιακά μας θέματα ακουμπούν στη σεξουαλικότητά μας. Η σχέση σεξουαλικότητας και ύπαρξης είναι μια σχέση αλληλεπίδρασης. Πολλές φορές ενοχοποιείται η σεξουαλικότητά μας και αρκετά εύκολα, ιδιαίτερα όταν βιώνουμε ενοχή ή καταθλιπτική διάθεση

Παράγοντες που συντηρούν τη διαταραχή

Στους παράγοντες που συντηρούν τη διαταραχή αναφέρονται, το άγχος για τη σεξουαλική λειτουργία, το άγχος επίδοσης, ο φόβος της αποτυχίας, ενοχές, κακή επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων, μειωμένη αυτοεκτίμηση, ανεπαρκής σεξουαλική πληροφόρηση και λανθασμένες αντιλήψεις και τέλος, άλλες ψυχιατρικές διαταραχές.

Πώς γίνεται η θεραπεία των σεξουαλικών διαταραχών;

Για τη θεραπεία των σεξουαλικών διαταραχών σε αρκετές από τις περιπτώσεις και όταν το κρίνει ο ψυχολόγος – σεξολόγος, ακολουθούνται κάποιες τεχνικές με συγκεκριμένα βήματα. Αν το άτομο είναι σε σχέση, έρχεται συχνά στο γραφείο και ο-η σύντροφος του ατόμου και προχωράμε σε θεραπεία ζεύγους. Η θεραπεία ζεύγους είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τα σεξουαλικά προβλήματα.
Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι της θεραπείας πριν περάσουμε στις τεχνικές επίλυσης των σεξουαλικών προβλημάτων, έχει να κάνει με τους “μύθους” γύρω από το σεξ όπως: “ο άνδρας οφείλει να έχει συνέχεια στύση όταν του ζητηθεί”, “η γυναίκα δεν πρέπει να έχει διευρυμένο ρόλο στη σεξουαλική πράξη”, “αυτή η πρακτική ή η φαντασίωση, με οδηγεί στην ομοφυλοφιλία. Η πρόγνωση για τη θεραπεία των σεξουαλικών διαταραχών είναι εξαιρετική και με άμεσα αποτελέσματα.
Τα άτομα ξεχωριστά αλλά και τα ζευγάρια, γρήγορα απολαμβάνουν τη χαρά της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Στην πορεία μου ως θεραπευτής του σεξ, έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη διαταραχη σεξουαλικης επιθυμιας στις ετεροφυλόφιλες γυναίκες στα πλαίσια της μόνιμης σχέσης, με τρανς άτομα καθώς και με θέματα που αφορούν στους άνδρες, όπως προβλήματα στύσης ή πρόωρης εκσπερμάτισης. Η θεραπεία ζεύγους για σεξουαλικά θέματα απευθύνεται επίσης τόσο σε ετεροφυλόφιλα όσο και σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

 

Πάνος Δήμας
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής

Διεύθυνση Γραφείου
Θεμιστοκλή Σοφούλη 52 • Νέα Σμύρνη • Αθήνα.

Πληροφορίες & Ραντεβού
697 588 53 47