ΠΑνοσ δημασ ψυχολογοσ ψυχοθεραπευτησ

Ψυχοθεραπεία Κατάθλιψης

‘Η κατάθλιψη εμφανίζεται αρκετά συχνά στον γενικό πληθυσμό τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες με μεγαλύτερη επιδιμιολογικά συχνότητα εμφάνισης στις γυναίκες. Πρόκειται για μια συναισθηματική διαταραχή που μπορεί να είναι από ήπια έως πολύ σοβαρή και σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση. Η κατάθλιψη είναι σύμφωνα με τις έρευνες εξαιρετικά θεραπεύσιμη. 

Τι είναι η κατάθλιψη;

Είναι μια συναισθηματική κατάσταση που μειώνει έως και δραματικά τη λειτουργικότητα του ατόμου. Από την καθημερινότητα του .μέχρι την απόδοση του στον επαγγελματικό χώρο. Πράγματα και δραστηριότητες που το ευχαριστούσαν στο παρελθόν , στην καταθλιπτική περίοδο δεν έχουν ενδιαφέρον και το άτομο αποσσύρεται όλο και περισσότερο από αυτές. Είναι σημαντικό να γίνει μια σωστή διάγνωση από τον ψυχολόγο για το αν το άτομο όντως υποφέρει από κατάθλιψη και ποιας μορφής. Πολλές φορές οι άνθρωποι μπερδεύουν τη θλίψη, το δυσφορικό συναίσθημα μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός, με την κατάθλιψη, που συχνά είναι μια φυσιολογική αντίδραση στο ίδιο το γεγονός και όχι κάτι παθολογικό.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα με οδηγήσουν στον ψυχολόγο;

Αν και η κατάθλιψη έχει πολλές μορφές και διαφορετικούς τρόπους έκφρασης για πολλούς ανθρώπους, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που αν εμμένουν πάνω από δύο εβδομάδες είναι σκόπιμο να επισκεφτώ έναν ψυχολόγο

  • Θλίψη και απελπισία
  • Απώλεια ενδιαφέροντος και απόσυρση από δραστηριότητες που στο παρελθόν μου έδιναν ευχαρίστηση
  • Αυτοκτονικές σκέψεις
  • Έντονες αλλαγές στη διάθεση με άγχος, θυμό, ανησυχία,παρατεταμένη θλίψη
  • Έντονα συναισθήματα ενοχής
  • Αίσθημα μοναξιάς
  • Διαταραχές στην υπνική λειτουργία (λίγος ή υπερβολικός ύπνος)
  • Διαρκής κόπωση

 

Πού μπορεί να οφείλεται η κατάθλιψη;

Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται να αντιμετωπίζεται διαφορετικά, σχετικά με τα αίτια της δικής του συναισθηματικής κατάστασης. Τόσο κατά τη διάρκεια του ιστορικού όσο και στη συνέχεια των συνεδριών, διαμορφώνεται το ιδιοσυγκρασιακό προφίλ του θεραπευόμενου. 

Τα αίτια μπορούν να ακουμπούν στα βιώματα της παιδικής ηλικίας, αλλά και σε έντονους και πολλαπλούς ψυχοπιεστικούς παράγοντες στο τελευταίο διάστημα της ζωής του που τον οδήγησαν στην κατάθλιψη. Ταυτόχρονα χρειάζεται να διασαφηνιστεί τυχόν κληρονομικότητα ή άλλοι παθολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία της διάθεσης του ατόμου.

Πως θεραπεύεται η κατάθλιψη

Η θεραπεία για την κατάθλιψη μέσω της ψυχοθεραπείας έχει πολύ καλά αποτελέσματα βάση διεθνών ερευνών αλλά και της εμπειρίας. Το άτομο αισθάνεται άμεσα την υποχώρηση των συμπτωμάτων και της βαριάς διάθεσης. Αρχίζει να ανακτάται η λειτουργικότητα του, να επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα η υπνική λειτουργία του και να χαίρεται την καθημερινότητα του. Αν τα συμπτώματα είναι πολύ σοβαρά ίσως η ψυχοθεραπεία συνδυαστεί με φαρμακευτική αγωγή για κάποιο διάστημα σε συνεργασία με Ψυχίατρο.
Μέσω της ψυχοθεραπείας, το άτομο φωτίζει τα αίτια που το οδήγησαν στην κατάθλιψη και σταδιακά μαθαίνει τρόπους διαχείρισης παρόμοιων καταστάσεων, ενώ ανακαλύπτει δρόμους δημιουργικότητας και δραστηριοτήτων που αλλάζουν ικανά τον τρόπο ζωής αλλά και τους μαθημένους τρόπους σκέψης, μέχρι την ουσιαστική αλλαγή.

 

Πάνος Δήμας
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής

Διεύθυνση Γραφείου
Θεμιστοκλή Σοφούλη 52 • Νέα Σμύρνη • Αθήνα.

Πληροφορίες & Ραντεβού
697 588 53 47