ΠΑνοσ δημασ ψυχολογοσ ψυχοθεραπευτησ

Ψυχοθεραπεία Ζεύγους 

Οι άνθρωποι αναζητούν τις σχέσεις ακόμη κι αν τις αρνούνται. Οι κοντινές σχέσεις φυσικά, έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από ότι οι ευρύτερες κοινωνικές ή εργασιακές. Στις στενές διαπροσωπικές μας σχέσεις, αναμετριέται συνολικά η ύπαρξη μας. Μας αφορά η επιτυχία των κοντινών μας σχέσεων, καθώς εξαρτώμαστε από αυτές και η πιθανή απώλεια τους θα έχει κόστος για τη ζωή μας.
Όταν βιώνουμε μια συντροφική σχέση, αισθανόμαστε ακόμη πιο εκτεθειμένοι και ευάλωτοι. Πολλές φορές αντιδρούμε παράξενα, νιώθουμε άβολα και δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιους λόγους η σχέση που φτιάξαμε με κόπο και έχουμε επενδύσει σε αυτή, έχει τελματώσει και φαίνεται να διαλύεται

Τι είναι η ψυχοθεραπεία ζεύγους;

Η ψυχοθεραπεία ζευγαριού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σχέση τους. Συνήθως τα αιτήματα που έρχονται στη θεραπεία ζεύγους αφορούν:

  • προβλήματα στην επικοινωνία, αποξένωση και αδιαφορία
  • σεξουαλική δυσλειτουργία
  • προβλήματα που δημιουργούνται στο ζευγάρι λόγω ευρύτερου οικογενειακού ή κοινωνικού πλαισίου
  • διαφωνία στον τρόπο ανατροφής των παιδιών
  • βίαιες αλλαγές στη ζωή η και των δύο μελών που δυσκολεύονται να διαχειριστούν (π.χ απώλεια εργασίας, πένθος, αλλαγή κατοικίας.)
  • εξωσυζυγικές σχέσεις

 

Πως λειτουργεί η ψυχοθεραπεία ζεύγους;

Όταν ένα ζευγάρι έρχεται για θεραπεία οι θεραπευτές ζεύγους έχουμε στο νου μας πρώτα από όλα, την ίδια τη σχέση ή το στοιχείο Γ, όπως αλλιώς το ονομάζουμε.
Αν το στοιχείο Α είναι το ένα μέλος και το Β το άλλο, το στοιχείο Γ είναι η ίδια η σχέση. Πολλές φορές η σχέση, (το στοιχείο Γ), είναι ταλαιπωρημένη και αόρατη, από τα κυρίαρχα στοιχεία Α και Β .Οι θεραπευτές, καλούμαστε να φροντίσουμε όσο είναι δυνατό αυτό το διαμορφωμένο και πολλές φορές κακοποιημένο στοιχείο. Φροντίζουμε να δούμε με αντικειμενική ματιά, αν πραγματικά υπάρχει ουσιαστική δομή στη σχέση του ζευγαριού, (και μια αντικειμενική ματιά-του θεραπευτή- μπορεί να το διακρίνει, σε αντίθεση πολλές φορές με τους βασικούς πρωταγωνιστές, που συνήθως είναι σε σύγχυση όταν ξεκινούν θεραπεία). Αν όντως υπάρχει καλή βάση, τότε η σχέση μέσω της θεραπείας, αρχίζει να ανθίζει και έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα .
Το Ψυχόδραμα ως ψυχοθεραπευτική τεχνική, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς φωτίζει άμεσα τη δυναμική της σχέσης και από που πραγματικά πηγάζουν οι δυσκολίες. Με την τεχνική της αντιστροφής των ρόλων, αποκαλύπτει στο ζευγάρι, πως καθρεφτίζονται τα λόγια και οι πράξεις του ενός μέλους στο άλλο.
Είναι πολύ σημαντικό ο θεραπευτής να έχει κατα νου, τη γενεαλογική διαδρομή των μελών, τι “κουβαλούν’ αυτοί οι άνθρωποι από προηγούμενες γενεές, από τις οικογένειες τους και πως κληροδοτούνται σε αυτούς ο τρόπος να σχετίζονται, να μοιράζονται και να αγαπούν.

 

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για Ψυχοθεραπεία ζεύγους και σε ποια ζευγάρια απευθύνεται;

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η πρόληψη. Αυτό σημαίνει, πως αν τα μέλη του ζεύγους αισθανθούν τα “πρώτα σύννεφα” να έρχονται στη σχέση τους, τότε είναι καλό να αρχίσουν αμέσως τις συνεδρίες με έναν ψυχολόγο, πριν τα προβλήματα εδραιωθούν.Κάποιες φορές όμως τα ζευγάρια χτυπούν την πόρτα του θεραπευτή λίγο πριν το δικηγόρο. Τότε τα πράγματα είναι ίσως πιο δύσκολα, αλλά ακόμη κι έτσι, πραγματικά αξίζει να φροντίσει κανείς μια σχέση που έχει αφιερωθεί και έχει επενδύσει αρκετά.

Το να χτιστεί μια σχέση είναι κάτι πραγματικά δύσκολο και χρειάζεται φροντίδα και από τους δύο. Χρειάζεται εξίσου προσπάθεια και από τα δύο μέλη και οι ειδικοί έχουμε δει πολλές φορές, πως στο τέλος των συνεδριών πολλά ζευγάρια έχουν ανακαλύψει έναν νέο σύντροφο και ξαναζούν μια όμορφη σχέση από την αρχή.
Η ψυχοθεραπεία ζεύγους απευθύνεται στα ζευγάρια όλων των ηλικιών (μιλώντας για ενήλικες), ετεροφυλόφιλα ή ομοφυλόφιλα.

Ποια είναι η απαραίτητη διάρκεια για μια αποτελεσματική θεραπεία ζεύγους;

Η διάρκεια για την ολοκλήρωση των συνεδριών, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η χρονιότητα των προβλημάτων στη σχέση αλλά και το πότε θα εμπιστευτούν τα μέλη την ίδια τη διαδικασία, ώστε να αρχίσουν να δουλεύουν στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων. Σε πολλές από τις περιπτώσεις ίσως κριθεί απαραίτητο, να γίνουν πρώτα έως δύο συνεδρίες ξεχωριστά με κάθε μέλος πριν τη θεραπεία ζεύγους.
Ο J Moreno, ιδρυτής του ψυχοδράματος υποστήριζε αλληγορικά, πως “η μικρότερη μονάδα για τον άνθρωπο είναι το 2”, εννοώντας πως ο άνθρωπος ζει καλύτερα στα πλαίσια της ασφάλειας μιας υγιούς σχέσης, παρά μόνος του. Είναι αλήθεια πως οι άνθρωποι που ζουν μέσα σε μια όμορφη και ζεστή σχέση, ζουν μακροβιότερα, με καλύτερη σωματική αλλά και ψυχική υγεία.

 

Πάνος Δήμας
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής

Διεύθυνση Γραφείου
Θεμιστοκλή Σοφούλη 52 • Νέα Σμύρνη • Αθήνα.

Πληροφορίες & Ραντεβού
697 588 53 47